Friday, September 30, 2011

Lapang Dada

Bila di himpit kesusahan,selalu orang akan kata bersabarlah wahai sahabat.Ya Sabar..susah tau sebenarnya nak sabar, itu hakikat yang aku rasa sebab aku adalah seorang yang mudah dan cepat melenting bila sesuatu benda berlaku. Aku cuba untuk belajar sabar sebab aku rasa marah itu sangat memenatkan.Dalam usaha aku nak belajar sabar, aku beli majalah Solusi tajuk depan Sabar itu Indah..Aku baca artikel dalam baca itu.Lalu, terpandang sepotong doa, aku amalkan.Mula mula xsabar juga,nak marah ja..tapi setiap kali solat aku amalkan doa tu.Sampai bulan ramadhan.

Bulan Ramadhan adalah bulan yang Allah uji aku untuk bersabar.aku ada masalah dengan bos yang marah2 ketika bulan puasa.Aku baca lagi doa itu.Aku pejam mata. aku baca doa sesungguh hati.Alhamdulillah cool.Sampai saat ini, adakala aku terlepas pandang nk baca doa itu, especially sekarang bos aku dah agak cool.Tapi baru baru ini aku di timpa kekecewaan yang amat, lantas aku baca doa itu.

Lagi satu, setiap kali lepas solat, aku doa Allah bagi lapang dada dalam menerima setiap musibah.Aku tidak mahu panik dan cepat melatah bila di timpa musibah.Alhamdulillah sewaktu aku dikhabarkan dengan satu berita yang tidak baik, aku berlapang dada menerimanya.alhamdulillah.aku rasa itu adalah satu nikmat yang tidak terhingga. aku mungkin boleh sedih yang amat ketika waktu itu, tapi aku bersyukur aku tidak sedih malah menerima berita itu dengan tenang dan lapang dada.alhamdulillah.Nikmatnya rasa sabar, tenang dan lapang dada bila terima musibah itu memang tiada tandingan.Leganya yang amat.

Aku doa biarlah rasa ini berkekalan selamanya.aku istiqamah dengan doa ini insyaAllah.

No comments: